dijous, 3 de setembre de 2009

Coses del punt de vista

Tot és o volem que sigui segons les ulleres que portem, verbigràcia: El País i La Vanguardia d'avui. Segons El País, la matinada de dimecres a l'entorn del mercat de la Boqueria es va produir "un despliegue policial inédito para atajar la prostitución" que el mateix diari denunciava, amb fotos ben explícites, a principis de setmana. El dispositiu de vigilància es mereix, per al diari, una crida a portada amb fotografia a quatre columnes i títol a tres, i no s'està de subratllar que la decisió es pren "solo 48 horas después" de la difusió de les escenes de sexe al carrer entre prostitutes i clients (obro un parentèsi i pregunto: ¿Sexe? ¿No era una altra cosa, el sexe? ¿Clients? ¿Com qui compra una TV, paga l'IVA i té un any de garantia? ¿Quins drets legals i morals concrets té, aquest client? Perdoneu, ja tanco el parèntesi).
Això que El País considera un "operativo sin precedentes" de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, coordinats i agermanats, per a La Vanguàrdia és una anècdota sense suc ni bruc. Avui La Vanguardia contraataca amb un reportatge de dues pàgines sobre els pidolaires i sensesostre que dormen a l'aire lliure, sovint en parcs públics, compartint espais amb els infants, i, a continuació d'aquestes dues pàgines, ens deixen una informació a tres columnes titulada prou significativament: "Nadie a quien multar". Es veu que el "dispositivo sin precedentes" era, canvi d'ulleres, "un ligero incremento de la urbana en la Rambla", i que aquest augment va coincidir amb "una noche de casi nula prostitución". Ara, que no ens diguessin il·lusos i admetem que l'augment d'efectius es va fer "especialmente manifiesto" perquè van deixar les furgonetes estratègicament aparcades. Donar visibilitat, se'n diu d'això. Si no ets visible, no existeixes.
Tots dos diaris parlen del mateix, és clar. ¿És el joc de treure importància a l'impacte de la informació de la competència? ¿És que un o altre diari considera que va ser el primer de batallar i tractar la qüestió de la inseguretat, la brutícia i el desordre de Ciutat Vella?. ¿És que algú menteix? ¿Algú passa per alt? ¿algú sobredimensiona? No, home, no. Només són punts de vista.